Cei mai mulți dintre turiștii care aleg să petreacă un sejur în Bulgaria călătoresc fie cu mașina personală, fie cu autocarul. Celor care optează pentru prima variantă, ne-am gândit să le oferim câteva informații esențiale despre punctele de trecere a frontierei, astfel încât să poată să se bucura de o călătorie cât mai scurtă și plăcută cu putință. Frontiera dintre România și Bulgaria este o frontieră internațională și măsoară 631,3 kilometri lungime. În cea mai mare parte, frontiera României cu Bulgaria urmează cursul Dunării. Din cei 631,3 kilometri de frontieră, 470 kilometri sunt constituiți de frontiera fluvială, 139,1 frontiera terestră și 22,2 frontieră maritimă. Frontiera româno-bulgară a fost înființată odată ce Bulgaria și obținut independența de stat în anul 1878. Frontiera dintre cele două state a suferit modificări în anul 1913, când Cadrilaterul a trecut din stăpânirea Bulgariei în cea a României. În anul 1940, prin Tratatul de Craiova, Cadrilaterul revenea Bulgariei.
Frontiera româno-bulgară se întinde între localitățile Pristol, din județul Mehedinți, și Vama Veche, din județul Constanța. Pe acest sector ce măsoară 631,3 kilometri se numără 14 puncte de trecere a frontierei, toate având regim de trafic internațional. Astfel, avem 6 puncte de trece a frontierei portuare: Bechet- Rahova (Oreahovo), Corabia-Măgura, Turnul Măgurele-Nicopole, Zimniciea- Sviștov, Oltenița-Turtucaia și Călărași- Silistra. România are cu Bulgaria și 6 puncte de trecere rutiere a frontierei, precum: Giurgiu-Ruse, Călărași-Silistra, Ostrov-Silistra, Negru Vodă-Kardam și Vama Veche-Durankulak. De asemenea trebuie precizat și punctul de trecere a frontierei mixt, portuar și rutier, Calafat-Vidin. În cele din urmă, ne vom opri asupra punctelor de trecere feroviare, Giurgiu-Ruse și Negru Vodă-Kardam.
Giurgiu (RO) - Ruse (BG) este cel mai popular și cel mai tranzitat punct de trecere a frontierei cu Bulgaria. Turiștii care aleg să intre în Bulgaria prin acest punct vor trebui doar să traverseze Podul Prieteniei. Acest punct de trecere a frontierei este ales cu precădere de către turiștii care vin dinstre Muntenia și Transilvania.
Turiștilor care pornesc în călătoria în Bulgaria dinspre Moldova sau dinspre Dobrogea le va fi extrem de la îndemândă să treacă frontiera prin punctul Vama Veche (RO) – Durankulak (BG). Prin urmare, dacă vă porniți din Iași, Bârlad, Brăila, Galați sau din stațiunile de pe litoralul românesc, va trebui doar să treceți gradința și să vă deplasați pe E87 până la destinația de vacanță aleasă. În cazul în care punctul de plecare este orașul Călărași sau alte orașe apropiate de acesta, cum sunt Slobozia sau Buzău, atunci cel mai bine pentru a economisi timp și carburant este să optați pentru punctul de trecere a frontierei Călărași (RO) – Silistra (BG). Din Călărași veți trece cu feribotul către Ostrov, iar mai apoi veți trece granița către Silistra.
Turiștii care pornesc înspre Bulgaria din zona litoralului românesc sau din zona Moldovei pot opta și pentru punctul de trecere Negru Vodă (RO) – Kardam (BG). Acest traseu vă va ajuta să economisiți câțiva kilometri buni, astfel încât în loc să pierdeți timpul în trafic, veți fi deja ajunși în stațiunea aleasă.
Turiștilor care călătoresc dinspre Oltenia sau Banat le recomandăm să aibă în vedere punctul de trecere Calafat (RO) – Vidin (BG). Turiștii care pleacă din zona Olteniei sau cei care tranzitează Bulgaria în drumul lor spre Grecia sau Turcia pot alege și punctul de trecere Bechet (RO) – Oreahovo (BG).