Pentru a descoperi istoria, tradiția și patrimoniul cultural al unei țări, cea mai bună idee este să luați parte la festivalurile sale. Bulgaria nu face excepție și se mândrește cu o mulțime de festivaluri, care mai de care mai interesante. Veți putea alege dintre festivaluri internaționale de muzică, festivaluri culturale și multe altele. În cazul în care luați parte la unul dintre aceste festivaluri veți avea șansa de a vă bucura de o vacanță fermecătoare. Carnavalul de Satiră și Umor se desfășoară în Gabrovo, iar dacă ar fi să-l descriem într-un singur cuvânt, acela ar fi „distracție”. Carnavalul atrage atât localnici, cât și turiști, cu toții fiind încântați de jocurile de stradă, de tradițiile amuzante și de petrecerile fanteziste. În plus, pe strada principală din Gabrovo se organizează o paradă uriașă, la care iau parte localnicii, care aleg să poarte costume dintre cele mai ciudate și mai amuzante.
Un alt festival cu tradiție este Festivalul Trandafirilor. Bulgaria produce 70% din totalul de trandafiri din întreaga lume. Prin urmare, nu trebuie să ne mire faptul că în țară se organizează un festival care are drept vedetă această floare minunată. Festivalul Trandafirilor din Kâzânlâk a fost organizat pentru prima dată în anul 1903, iar de atunci atrage numeroși vizitatori atât din Bulgaria, cât și din alte colțuri ale Europei. Vizitatorii vor putea admira parade cu diverse costume populare, precum și dansuri tradiționale. În perioada festivalului, orașul Kâzânlâk este împânzit de comercianți și meșteșugari, care vând diverse produse obținute din prelucrarea trandafirilor, precum ulei de trandafir, dulceață, cosmetice și altele. Cele mai interesante evenimente ale festivalului sunt Parada Florilor și Dansul Trandafirilor, ocazie cu care tinerele poartă coronițe din trandafiri, costume populare și coșulețe, în care adună flori.
Unul dintre cele mai interesante festivaluri ce au loc în Bulgaria este Festivalul Dansurilor pe Foc. În Bulgaria, dansul pe foc este numit Nestinarstvo. Dansul deasupra unui foc aprins este una dintre cele mai vechi tradiții bulgare. Acestă practică datează din vremea vechilor traci, care se închinau zeului soare. Tracii dansau pe foc pentru a cădea în transă și salutau venirea verii. În timpul acestor ritualuri, tracii îl lăudau pe zeul soarelui, care a adus focul pe pământ și îl rugau să le dea sănătate, succes și fertilitate. După creștinarea Bulgariei, această practică a fost condamnată de către biserică. În secolul al XIV-lea, Bulgaria a intrat sub stăpânirea Imperiului Otoman, multe sale bulgărești fiind arse, așa cum a fost și cazul satului Bâlgari. O bătrână din sat a văzut că biserica este în flăcări, cu toate acestea, și-a făcut curaj, a intrat cu picioarele goale în biserică și a salvat icoana Sfinților Constantin și Elena. Spre surprinderea tuturor, bătrâna nu a avut niciun fel de arsuri. De atunci, obiceiul dansurilor pe foc a reînviat. De aceea, patronii dansatorilor pe foc sunt Sfinții Constantin și Elena, iar dansurile au loc fie în noaptea dintre 21/22 mai (ritul vechi) sau 3/4 iunie (ritul nou). Se crede că focul ar avea proprietăți purificatoare, ar arde spiritele rele, bolile și nenorocirile, șterge păcatele celor prezenți la ritual, făcându-i mai puternici și mai fericiți. Bulgarii care încă mai practică acest tip de dans sunt de părere că i-ar ajuta pe bolnavi să se vindece, timp în care tinerilor le oferă longevitate. Ca să dansezi pe flăcări fără să te arzi, trebuie să ai o credință extrem de mare în divinitate și să crezi că Sfinții Constantin și Elena te vor proteja de arsuri. Trebuie menționat că în ultimii ani dansul pe foc s-a transformat dintr-un ritual într-un festival, care face deliciul turiștilor. Acest obicei este practicat acum doar de puține comunități din zona Munților Strandzha. Festivalul are loc în 3 iunie, iar dansurile sunt închinate Sfinților Constantin și Elena.
Festivalul Cireșelor este organizat în Kyustendil. În zonă se cultivă diverse soiuri de cireșe, unele mai gustoase și mai proaspete decât altele. Festivalul Cireșelor durează două zile, iar turiștii vor putea degusta fructe dintre cele mai savuroase, gemuri de cireșe, marmeladă și siropuri. În cazul în care în iunie vă aflați în Bulgaria este și păcat să nu luați parte la acest festival. Un alt festival interesant care se desfășoară în Bulgaria este Wake Up Open Air. Acesta are loc pe delaurile din apropierea Mănăstirii Kuklen, la o distanță de circa 20 de minute de Plovdiv. În cadrul festivalului au loc spectacole de muzică, dans, prelegeri, sesiuni de yoga și altele.
Wrong Fest se desfășoară la 20 kilometri de Sofia și este o adevărată extravaganță culturală. Festivalul se organizează în luna iunie, iar vizitatorii săi vor putea bucura de spectacole fantastice și recitaluri muzicale. La festival iau parte artiști de renume mondial. Organizatorii festivalului construiesc diverse spații, unde vizitatorii se bucură de spectacol.
Festivalul Național de Folclor Rozhen se desfășoară o dată la patru ani și își propune să facă cunoscut dansul din regiunea balcanică. Acest festival este cel mai bun mod în care se pot onora tradițiile și cultura bulgărească. Un alt festival cât se poate de interesant este Festivalul Internațional de Cimpoaie. Festivalul se desfășoară pe pajiștile verzi ale satului Gela și ajută la păstrarea culturii tradiționale din Munții Rhodopi. Aici, se întrec în mânuierea cimpoiului artiști din toate colțurile Europei, mulți dintre ei provenind din Franța, Ungaria, Japonia și Marea Britanie. Turiștii interesați de istoria și tradițiile bulgărești vor putea lua parte și la Festivalul de Costume Naționale din Zheravna. Festivalul s-a desfășurat pentru întâia oară în anul 2014, iar scopul său este de a revigora și de a onora cultura și tradițiile bulgare. Vizitatorii vor putea asculta cântece cu sute de ani vechime, vor putea admira costume populare remarcabil de bine conservate, vor putea savura preparate delicioase și vor putea lua parte la ateliere de artizanat populare.
Un festival de folclor are loc și în Munții Pirin. Festivalul este organizat o dată la 5 ani și promovează farmecul și diversitate muzicii populare din Pirin. Festivalul este o adevărată explozie de culoare și se dovedește a fi încântător pentru majoritatea vizitatorilor săi. Pe lângă spectacole, în cadrul festivalului se organizează și diverse concursuri, care fac ca atmosfera să fie cu atât mai plăcută.
În timpul verii, în Bulgaria, are loc și Festivalul de Jazz. Festivalul are loc în Sofia, durează trei zile, iar pe scena sa urcă trupe și muzicienii jazz din întreaga lume. Accesul spectatorilor este gratuit. Festivalul de Jazz a fost organizat pentru întâia oară în anul 2011, iar de atunci a căpătat o popularitate extraordinară.
Beglika Fest este un festival ce își încântă vizitatorii cu trupe de teatru, recitaluri de muzică internațională, concerte live și alte asemenea atracții. Festivalul este organizat pe malul Râului Beglika și îi întămpină pe cei care doresc să se bucure de muzică și de timp petrecut în natură.