Atracții mai puțin cunoscute din Bulgaria: Mănăstirea Glozhene

   Mănăstirea Glozhene este situată la circa 30 de kilometri de Peștera Prohodna și la 17 kilometri distanță de satul omonim. Mănăstirea este situată într-o zonă stâncoasă, la 870 metri altitudine, iar drumul pe care va trebui să-l parcurgeți până aici este abrupt și destul de strâmt, astfel că va trebui să circulați cu maximă prudență. În timpul verii, parcurgea drumului ce duce spre Mănăstirea Glozhene n-ar trebui să vă ridice niciun fel de probleme, însă în anotimpul rece situația se schimbă. La baza mănăstirii este amenajată și o parcare cu plată, astfel că veți avea unde să vă lăsați autoturismele. 

     Mănăstirea Glozhene poartă hramul Sfântul Gheorghe cel Aducător de Biruință și se crede că datează din anul 1230, fiind ctitorită de către cneazul Georgi Glozh din Kiev. Mănăstirea veche a fost folosită până în secolul al XVII-lea, după care, monahii care viețuiau aici au construit un nou lăcaș de cult. Locul era unul prielnic, deoarece fiind amplasată în vârful unei stânci, era protejată de atacurile și raidurile otomanilor. Există și o legendă interesantă în legătură cu construcția noii mănăstiri. Aceasta spune că Glozh ar fi înzestrat mănăstirea recent construită cu o icoană făcătoare de minuni a Sfântului Gheorghe, însă icoana dispărea în mod miraculos din mănăstire și era găsită mereu pe locul pe care astăzi se înalță Mănăstirea Glozhene. Văzând acest lucru, călugării au considerat că sfântul vrea să le trimită un semn, așa că au cosntruit noua mănăstire la înălțime. Pentru o vreme, cele două lăcașuri de cult au funcționat în paralel, fiind legate prin intermediul unui tunel, numit Prosechnik.  Se crede că acest tunel a fost de mai multe ori scăparea revoluționarului Vasil Levski, care fugea de turci. În cele din urmă, tunelul a fost distrus de un cutremur. De asemenea, vechiul lăcaș de cult a fost distrus în urma unor cutremure din anii 1904 și 1913, astfel că în 1913 a fost reconstruită. S-a păstrat doar vechiul iconostas, care a putut fi recuperat dintre dărămături.  Chiliile călugărilor datează din anul 1858.  Va fi o experiență extrem de interesantă să admirați chiliile acestor călugări, deoarece sunt extrem de rustice și cu siguranță vă vor aminti de locuințele bunicilor de la țară. 

 poza

     La interior, lăcașul de cult nu este cu nimic mai special decât orice altă biserică ortodoxă, dar merită să petreceți măcar câteva minute aici. Pe cuprinsul ansamblului monastic funcționează și un mic muzeu. Acesta a fost organizat în camera în care se refugia revoluționarul bulgar Vasil Levski.  Vasil Levski a fost refugiat pentru o vreme în România, de unde a gândit răscoala din aprilie 1876.  De menționat faptul că acesta a fost prins de turci, iar apoi a fost spânzurat. Turiștii care se încumetă să urce până în vârful stâncii pe care este plasată mănăstirea vor fi recompensați cu priveliști de vis. De altfel, construcțiile din piatră și lemn se aseamănă extrem de mult cu o fortăreață, care domină întreaga vale. Întreaga zonă este cufundată într-o liniște binecufăcătoare, mai ales atunci când nu sunt mulți turiști prin preajmă. 

     

 poza

Vacanță de Paște în Bulgaria, o ocazie perfectă de relaxare

Minivacanța de care mulți români se bucură cu prilejul Sărbătorilor Pascale reprezintă un prilej perfect pentru o escapadă pe tărâmuri bulgărești alături de prieteni sau de familie. Fie că veți alege să vă petreceți vacanța de Paște în Bulgaria în Bansko, Pamporovo, Sofia, Balcik sau oricare altă destinație, cu siguranță veți avea parte de câteva zile relaxante, ocazie cu care veți putea descoperi sau redescoperi o mulțime de locuri interesante.

Citeste mai mult.

Castelul Ravadinovo - un castel ce pare desprins dintr-un basm

Ravadinovo este un castel construit după modelul castelelor medievale, în care viețuiau prințese nespus de frumoase și cavaleri neînfricați. Cu toate acestea, el a fost construit în anul 1996. La zidirea sa s-au folosit peste 20.000 de tone de piatră și marmură extrasă din Munții Strandzha.

Citeste mai mult.

Orașe și sate din Bulgaria ce pot fi vizitate iarna

Este deja arhicunoscut faptul că în timpul sezonului estival Bulgaria este vizitată de o mulțime de turiști români. Bulgaria oferă însă numeroase atracții și pentru turiștii care doresc să o viziteze iarna. Oricât de plăcut ar fi să te bucuri de confortul propriei case, să vizionezi filme de Crăciun și să te răsfeți cu ciocolată caldă și vin fiert, la un moment dat vei dori să mai schimbi peisajul. Temperaturile scăzute nu trebuie să fie o piedică în calea celor care doresc să descopere locuri noi.

Citeste mai mult.

Atracții turistice Bulgaria: Orașul istoric Melnik

     Printre atracțiile din Bulgaria cvasinecunoscute în rândul românilor se situează și orașul istoric Melnik.  Zona este perfectă pentru a fi vizitată în orice perioadă a anului, deoarece se remarcă datorită liniștii din jur și a peisajelor naturale deosebit de frumoase. Acest orășel este situat în apropiere de granița cu Grecia, în regiunea Blagoevgrad, la circa 440 metri altitudine, în Munții Pirin.

Citeste mai mult.

Locuri mai puțin cunoscute din Bulgaria: Valea Trandafirilor

Valea Trandafirilor sau Rose Valley este o regiune din centrul Bulgariei, care, an de an, atrage mii de turiști.  La acest lucru contribuie plantațiile de trandafiri din soiul Rosa Damascena, peisajele care pur și simplu îți taie respirația, precum și numeroasele evenimente organizate cu ocazia recoltării acestui soi de trandafir. Rosa Damascena este un soi de trandafir din care se poate face dulceață, ulei esențial de trandafir, apă de trandafir și alte produse cosmetice. Rosa Damascena se cultivă în Bulgaria, în zona Kanzalak, Iran și Turcia.

Citeste mai mult.

De unde și cum poți cumpăra vignetă pentru Bulgaria?

  Turiștii care aleg să călătorească în Bulgaria prin intermediul mașinii personale pot achiziționa vignetă prin mai multe metode. Vigneta este necesară pentru a circula pe toate drumurile publice de pe cuprinsul Bulgariei, inclusiv pe autostrăzi.  Începând cu anul 2019, turiștii care tranzitează Bulgaria sau cei care plănuiesc să petreacă un sejur pe cuprinsul acestei țări vor putea achiziționa vigneta și online.

Citeste mai mult.

Puncte trecere frontieră România - Bulgaria

Cei mai mulți dintre turiștii care aleg să petreacă un sejur în Bulgaria călătoresc fie cu mașina personală, fie cu autocarul. Celor care optează pentru prima variantă, ne-am gândit să le oferim câteva informații esențiale despre punctele de trecere a frontierei, astfel încât să poată să se bucure de o călătorie cât mai scurtă și plăcută cu putință. Frontiera dintre România și Bulgaria este o frontieră internațională și măsoară 631,3 kilometri lungime.

Citeste mai mult.

Cele mai populare festivaluri din Bulgaria

Pentru a descoperi istoria, tradiția și patrimoniul cultural al unei țări, cea mai bună idee este să luați parte la festivalurile sale. Bulgaria nu face excepție și se mândrește cu o mulțime de festivaluri, care mai de care mai interesante. Veți putea alege dintre festivaluri internaționale de muzică, festivaluri culturale și multe altele. În cazul în care luați parte la unul dintre aceste festivaluri veți avea șansa de a vă bucura de o vacanță fermecătoare.

Citeste mai mult.

Bulgaria - Despre parcarea și ridicarea mașinilor

An de an, ne lovim pe grupurile de profil de turiști furioși cărora le-au fost ridicate mașinile sau de mesaje de avertizare, care sună cam așa: ” Atenție turiști! In Nisipurile de Aur se ridică la greu mașinile parcate neregulamentar. Pe cronometru,fix 2 min”. Mulți turiști sunt de părere că se ridică doar mașinile turiștilor români, cele cu numere de Bulgaria fiind exceptate de la regulă. Întradevăr, în toate orașele și stațiunile de pe cuprinsul Bulgariei mașinile sunt ridicate extrem de rapid, însă se ridică doar autoturismele parcate neregulamentar, care împiedică buna desfășurare a traficului.

Citeste mai mult.

Căsuțele de piatră din Karlukovo, Lukovit

Căsuțele de piatră sunt situate în apropiere de râul Iskar și de satul Karlukovo. Prin urmare, de aici turiștii vor putea admira formațiunile stâncoase deosebite de pe celălalt mal al râului. Zona este extrem de plăcută și liniștită, astfel încât turiștii se vor putea relaxa și își vor putea reîncărca bateriile. Cele două căsuțe sunt construite doar din materiale naturale, piatră și lemn, acoperișul lor este realizat din piatră, peste care iarba a crescut în voia ei. 

Citeste mai mult.

Rezervația Arheologică Yailata

   Yailata este o rezervație arheologică naturală de pe cuprinsul Bulgariei, care îmbină frumusețile naturii cu ruinele arheologice. Este situată chiar pe coasta Mării Negre, la circa 47 kilometri de Vama Veche și la 22 kilometri de Kavarna. Rezervația Naturală Yailata are o suprafață de 45 hectare și este formată din două terase dispuse la 50-60 metri față de nivelul mării. În stâncile calcaroase sunt dispuse numeroase grote, unele dintre acestea datând din anul 6000 î. Hr. De asemenea, pe cuprinsul rezervației au fost descoperite peste 100 de peșteri locuință, despre care se crede că ar data din secolul 5 î. Hr. 

Citeste mai mult.

Cetatea Belogradchik

Cetatea Belogradchik este dispusă pe pantele nordice ale Munților Balcani, în nord-vestul Bulgariei. Cetatea este cunoscută și sub numele de Cetatea Kaleto. Cetatea este unul dintre cele mai interesante obiective turistice din zonă. Stâncile ce mărginesc cetatea sunt cu totul deosebite, ajungând să măsoare până la 200 metri înălțime. Aceste stânci oferă cetății au farmec deosebit, parcă desprins dintr-un basm. Toamna, când pădurea din împrejurul cetății căpătă nuanțe ruginii și aurii, priveliștile vă vor încânta privirile.

Citeste mai mult.

Plaja Veleka - una dintre cele mai frumoase plaje de pe litoralul Bulgariei

Plaja Veleka este situată la circa 1 kilometru nord de Sinemorets, în apropiere de granița cu Turcia. Plaja Veleka este una dintre cele mai spectaculoase plaje de pe cuprinsul Bulgariei, astfel că merită vizitată cel puțin o dată în viață. Până în anii ´90, pe această plajă nu aveau acces decât bulgarii, comuniștii nedorind să aibă vizitatori atât de aproape de Blocul Estic. În prezent, lucrurile stau total diferit, turiștii amatori de drumeții pot să ia la pas traseele de pe cuprinsul Parcului Natural Strandzha și se pot bucura de soare pe o plajă cu un aspect cât se poate de natural.

Citeste mai mult.

Cele mai populare preparate din bucătăria bulgărească

Bucătăria bulgărească este colorată și diversă, unele rețete au fost transmise din generație în generație și au rămas neschimbate, păstrându-și savoarea originală.  Preparatele tradiționale se bazează în principal pe un număr foarte mare de legume și condimente. Cele mai importante condimente utilizate în bucătăria bulgară sunt: usturoiul, piperul negru, cimbru, menta, dafinul și boiaua. Condimentele ocupă un loc de cinste în bucătăria bulgară. Cele mai des folosite ierburi aromate sunt busuiocul, cimbru, oregano și menta.

Citeste mai mult.

Bulgaria: Centre spa și centre medicale

În timpul sejurului în Bulgaria nu doar că vă veți putea bucura de soare, sporturi nautice și relaxare, ci veți putea opta și pentru tratamentele oferite de centrele spa și wellness. Masajele și tratamentele corporale vă pot ajuta să vă relaxați, iar prin intermediul jacuzzi-ului, a dușului cu aburi și a saunei puteți reduce extrem de mult stresul.  De asemenea, veți putea opta pentru cure de detoxifiere. Centrele spa și wellness de pe cuprinsul Bulgariei oferă și tratamente de înfrumusețare, deoarece oricine are nevoie, din când în când, de un pic de răsfăț, pentru a-și ridica nivelul stimei de sine. În cazul în care vă confruntați probleme ale sistemului muscular și scheletic, afecțiuni ale sistemului nervos central și periferic și afecțiuni dermatologice, atunci puteți opta pentru tratamente personalizate în cadrul centrelor de recuperare de pe cuprinsul Bulgariei. 

Citeste mai mult.

Top 10 hoteluri cu centre spa de pe litoralul Bulgariei

    Dacă aveți câteva zile libere sau plănuiți să petreceți un sejur în Bulgaria și doriți ca, pe lângă plajă și piscină, unitatea de cazare să dispună și de centru spa, atunci veți putea alege unul dintre hotelurile prezentate de către noi în cele ce urmează. În stațiunile de pe litoralul Bulgariei veți descoperi hoteluri dotate cu baie de aburi/saună, piscină interioară, centru fitness, jacuzzi și centre de masaj. Trăim într-o perioadă în care totul se desfășoară pe repede înainte. Astfel, de la zi la zi ne simțim tot mai epuizați, iar corpul nostru are nevoie, din când în când, de o pauză de relaxare. Hoteluri cu centre spa sunt alegerea perfectă în astfel de situații, fiind ideale pentru relaxare și evadare. Conceptul Spa înseamnă Sanus Per Aqua (Sănătate prin apă) și folosește diversele proprietății ale apei pentru a îmbunătății aspectul pielii, pentru relaxare și eliberarea toxinelor, pentru întinerire și altele).

Citeste mai mult.

Bulgaria - cele mai bune 10 hoteluri de 5 stele

       Bulgaria este destinația preferată a turiștilor români atunci când vine vorba să se bucure de sejururi relaxante pe litoralul Mării Negre, la prețuri accesibile. Indiferent că vor opta pentru Albena, Nisipurile de Aur, Sunny Beach, Nesserar, Obzor sau alte stațiuni de pe litoralul Bulgariei, turiștii vor avea la dispoziție hoteluri de 5*, care sunt perfecte pentru cei care doresc să petreacă un sejur în familie sau pur și simplu pentru turiștii care doresc să-și petreacă vacanța în cadrul unui hotel care să dispună de o gamă cât mai variată de facilități și servicii.

Citeste mai mult.

6 dintre cele mai populare aquapark-uri din Bulgaria

Litoralul bulgăresc este o destinație de vacanță populară în rândul tuturor europenilor, inclusiv a românilor. Turiștii sunt atrași de plajele întinse din stațiunile Bulgariei, însă atracțiile turistice nu se rezumă doar la asta.  După câteva zile de relaxare pe plajă, turiștii vor putea să se bucure și de activități ceva mai palpitante, iar pentru asta au la dispoziție parcurile acvatice din stațiunile bulgărești.

Citeste mai mult.

Black Friday 2021 - profitați de ocazie pentru a rezerva super-sejururi cu reduceri maxime și zero riscuri

   Știm că pandemia COVID-19 ne-a dat, anul acesta, tuturor planurile peste cap, însă anul 2021 credem că este un prilej bun pentru a ne revanșa și a ne bucura de vacanțele pe care nu am reușit să le petrecem în 2020. Prin urmare, cu ocazia Black Friday,  ne-am gândit să venim în întâmpinarea dumneavoastră cu reduceri maxime și avans minim, astfel încât dumneavoastră să vă puteți rezerva sejurul visat, fără a vă expune niciunui risc.

Citeste mai mult.

Vacanțe sigure în Bulgaria datorită măsurilor de protecție împotriva răspândirii COVID-19

 Turismul se confruntă cu o situație fără precedent, însă hotelurile din Bulgaria au adoptat un set de măsuri de prevenție a răspândirii COVID-19, astfel încât să poată, în ciuda situației globale, să ofere oaspeților lor vacanțe plăcute și sigure. 

Citeste mai mult.