Pobiti Kamani - una dintre cele mai fascinante atracții turistice a Bulgariei

     Pobiti Kamani este una dintre cele mai fascinante atracții turistice naturale ale Bulgariei.  Pobiti Kamati, cunoscută și ca Pădurea de Piatră, este situată la circa 25 de kilometri de orașul Varna, în sigura zonă deșertică a Bulgariei, și atrage turiști din întreaga Europă. La prima vedere, coloanele de piatră par a fi rămășițele unui templu antic, însă acestea nu au nimic în comun cu existența umană.  Coloanele de piatră ce se aseamănă cu trunchiurile unor copaci sunt situate pe o suprafață de 253 hectare, de-a lungul litoralului Mării Negre. Înălțimea acestora variază între 5 și 7 metri, iar în lățime măsoară circa 3 metri.  Un lucru ciudat este faptul că interiorul acestora este gol, coloanele fiind umplute cu nisip.  În amurg, când cerul capătă nuanțe roșiatice, turiștii vor putea realiza  în Pobiti Kamani unele dintre cele mai frumoase fotografii.  În zona în care se înalță coloanele de piatră, crește și cactusul, iar acest fapt a făcut ca zona să fie inclusă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. 

 Varna poza

      Cea mai frumoasă zonă a Pobiti Kamani este Centru-Sud, unde turiștii vor descoperi peste 300 de coloane de piatră. Un loc ca Pobiti Kamani nu putea să nu dea naștere la tot felul de legende. Una dintre cele mai fantasmagorice legende spune că  Pobiti Kamani a fost creată de către giganți. Aceștia trebuiau să construiască capitala Bulgariei, însă la un moment dat au fost anunțați că orașul a fost finalizat, astfel că giganții au aruncat la întâmplare pietrele pe care le cărau și astfel a luat naștere Pobiti Kamani. Conform unei alte legende, Pobiti Kamani ar semnifica de fapt ruinele templului lui Poseidon din Marea Neagră. 

     Cercetătorii explică însă altfel existența acestor piloni de piatră. Prima teorie spune că pilonii de piatră s-ar fi format în mod organic, în urma activității coralilor. O a doua teorie susține originea minerală a Pădurii de Piatră din Bulgaria, ceea ce înseamnă că zona a fost deșertificată prin eroziunea rocilor.  Deși cercetătorii nu au căzut de acord asupra uneia dintre teorii, ei susțin în unanimitate faptul că Pobiti Kamani  nu a luat naștere datorită intervenției umane.

 Varna poza

Festivalul Antic și Medieval din Varna

Festivalul Antic și Medieval „Noul Început” din Varna se desfășoară în Parcul Istoric din satul Neofit Rilski. Parcul Istoric este primul complex natural și istoric de acest tip de pe cuprinsul Bulgariei și este situat la 33 kilometri de Varna, în satul Neofit Rilski.

Citeste mai mult.

Atracții istorice Varna: Cetatea Ovech

 Cetatea Ovech este situată la circa 50 kilometri distanță de Varna și la 410 kilometri distanță de Sofia, în apropierea orașului Provadia. Cetatea este dispusă pe un platou din est-ul orașului Provadia.  Cercetările efectuate în zonă au dezvăluit că fortificația Ovech a fost locuită între secolele III-XVII, cu câteva intreruperi în primele decenii ale secolelor VII-XI. Rând pe rând, tracii, romanii, bizantinii, bulgarii și turcii au înțeles importanța strategică a cetății și au folosit-o în sens defensiv.

Citeste mai mult.

Atracții naturale Varna: Peștera Devetashka

  Peștera Devetashka este situată la 20 de minute distanță de Cascadele Krushuna, la 18 kilometri nord-est de Lovech și la 2 kilometri distanță de Devetachi. În zona intrării, Peștera Devetashka are o înălțime de circa 30 metri și o lățime de 35 metri. După circa 40 de metri de la intrare, peștera se lărgește, formând un hol spațios, care se întinde pe o suprafață de 2400 metri pătrați.

Citeste mai mult.

Atracții turistice Varna: Mănăstirea Rupestră din Shashkanite

     Mănăstirea în stâncă este situată în localitatea Shashkanite, la circa un kilometru nord-est de orașul Provadia.  Lăcașul de cult are în componența sa 10 chilii, situate la o înălțime de 30 metri. Chiliile au fost tăiate în stânci verticale. Mănăstirea săpată în stâncă a fost locuită între secolele XII-XIII, iar mai apoi a fost abandonată.  În prezent, pentru turiștii care doresc să viziteze mănăstirea s-a construit un pod suspendat metalic.

Citeste mai mult.

Informații utile pentru cei care doresc să călătorească cu mașina personală în Varna

 O vacanță în una dintre stațiunile de pe litoralul Bulgariei poate fi o idee minunată pentru vară, deoarece, distanța fiind relativ mică ,vă puteți deplasa și cu mașina personală, fără ca drumul să vi se pară excesiv de obositor. Regiunea Varna este situată în estul Bulgariei, învecinându-se cu regiunile Dobrici, Șumen și Burgas.

Citeste mai mult.

Grădinile Mării - Oază de relaxare în inima orașului Varna

Parcul Grădinile Mării, cunoscut și sub numele de Parcul Primorski, este unul dintre simbolurile orașului Varna. Parcul se desfășoară de-a lungul întregii alei litorale, având o suprafață de 82000 de metri pătrați.

Citeste mai mult.