Atracții naturale Varna: Peștera Devetashka

    Peștera Devetashka este situată la 20 de minute distanță de Cascadele Krushuna, la 18 kilometri nord-est de Lovech și la 2 kilometri distanță de Devetachi. În zona intrării, Peștera Devetashka are o înălțime de circa 30 metri și o lățime de 35 metri. După circa 40 de metri de la intrare, peștera se lărgește, formând un hol spațios, care se întinde pe o suprafață de 2400 metri pătrați. În această zonă peștera măsoară în jur de 60 metri înălțime, dar lățimea sa poate să atingă până la 100 metri. La circa 200 metri de la intrare, Peștera Devetashka se separă în două câmpuri. Câmpul stâng măsoară 2 kilometri lungime, iar pe cuprinsul lui curge un pârâu cu un debit destul de scăzut, care se varsă în râul Osam.  Câmpul drept măsoară 2,5 metri înălțime și 5,7 metri lățime, la intrare, iar mai apoi terenul se lărgește și ajunge să măsoare circa 50 metri lungime și în jur de 10-15 metri lățime. Câmpul drept se încheie cu o galerie rotundă, cunoscută drept altar. Devatashka este o peșteră de origine carstică, formată prin dizolvarea rocilor solubile. Aspectul natural al peșterii este divers, cuprinzând doline, un râu subteran, câteva pârâuri, stalactite, stalagmite și cupole. Peștera Devetashka este supranumită și Maarata sau Oknata. Este numită astfel datorită celor 7 găuri din tavanul său, prin care soarele poate pătrunde și astfel luminează holul central și cele două câmpuri ale sale. 

   Peștera Devetashka a fost descoperită în anul 1921, fiind excavată în anul 1950.  În anii ´50 ai secolului trecut, peștera a fost intens explorată, dorindu-se transformarea sa în depozit.  Cercetările întreprinse pe cuprinsul său au dezvăluit faptul că peștera a fost locuită aproape neîntrerupt pe durata tuturor perioadelor istorice.  Cele mai vechi urme ale prezenței umane datează de la mijlocul epocii timpurii a pietrei, aproximativ din anul 70.000 î. Hr. Totodată, pe cuprinsul peșterii a fost descoperite numeroase artefacte din Neolitic (6.000-4.000 î. Hr).

 Varna poza

    Peștera este una din atracțiile de top ale Bulgariei, măsoară 60 metri înălțime și prevede trei scobituri în tavan, prin care lumina se propagă într-un mod spectaculos.  Datorită luminii care pătrunde, în peșteră și pe pereții săi crește o vegetație bogată. Peștera este străbătută de un mic părăiaș, care oferă locului un aspect de microcosmos. Peștera Devetashka este casa a peste 35.000 de exemplare de lilieci. Deși în timpul zile vă va fi greu să-i observați, chițăitul lor cu siguranță vă va atrage atenția. În prezent, Peștera Devetashka este parte componentă a unui parc public, care cuprinde și o cascadă.   Prin Ordinul nr.RD 238/7 iunie 1996, Peștera Devetashka a fost declarată reper natural.

Pobiti Kamani - una dintre cele mai fascinante atracții turistice a Bulgariei

   Pobiti Kamani este una dintre cele mai fascinante atracții turistice naturale ale Bulgariei.  Pobiti Kamati, cunoscută și ca Pădurea de Piatră, este situată la circa 25 de kilometri de orașul Varna, în sigura zonă deșertică a Bulgariei, și atrage turiști din întreaga Europă. La prima vedere, coloanele de piatră par a fi rămășițele unui templu antic, însă acestea nu au nimic în comun cu existența umană.  Coloanele de piatră ce se aseamănă cu trunchiurile unor copaci sunt situate pe o suprafață de 253 hectare, de-a lungul litoralului Mării Negre.

Citeste mai mult.

Festivalul Antic și Medieval din Varna

Festivalul Antic și Medieval „Noul Început” din Varna se desfășoară în Parcul Istoric din satul Neofit Rilski. Parcul Istoric este primul complex natural și istoric de acest tip de pe cuprinsul Bulgariei și este situat la 33 kilometri de Varna, în satul Neofit Rilski.

Citeste mai mult.

Atracții istorice Varna: Cetatea Ovech

 Cetatea Ovech este situată la circa 50 kilometri distanță de Varna și la 410 kilometri distanță de Sofia, în apropierea orașului Provadia. Cetatea este dispusă pe un platou din est-ul orașului Provadia.  Cercetările efectuate în zonă au dezvăluit că fortificația Ovech a fost locuită între secolele III-XVII, cu câteva intreruperi în primele decenii ale secolelor VII-XI. Rând pe rând, tracii, romanii, bizantinii, bulgarii și turcii au înțeles importanța strategică a cetății și au folosit-o în sens defensiv.

Citeste mai mult.

Atracții turistice Varna: Mănăstirea Rupestră din Shashkanite

     Mănăstirea în stâncă este situată în localitatea Shashkanite, la circa un kilometru nord-est de orașul Provadia.  Lăcașul de cult are în componența sa 10 chilii, situate la o înălțime de 30 metri. Chiliile au fost tăiate în stânci verticale. Mănăstirea săpată în stâncă a fost locuită între secolele XII-XIII, iar mai apoi a fost abandonată.  În prezent, pentru turiștii care doresc să viziteze mănăstirea s-a construit un pod suspendat metalic.

Citeste mai mult.

Informații utile pentru cei care doresc să călătorească cu mașina personală în Varna

 O vacanță în una dintre stațiunile de pe litoralul Bulgariei poate fi o idee minunată pentru vară, deoarece, distanța fiind relativ mică ,vă puteți deplasa și cu mașina personală, fără ca drumul să vi se pară excesiv de obositor. Regiunea Varna este situată în estul Bulgariei, învecinându-se cu regiunile Dobrici, Șumen și Burgas.

Citeste mai mult.

Grădinile Mării - Oază de relaxare în inima orașului Varna

Parcul Grădinile Mării, cunoscut și sub numele de Parcul Primorski, este unul dintre simbolurile orașului Varna. Parcul se desfășoară de-a lungul întregii alei litorale, având o suprafață de 82000 de metri pătrați.

Citeste mai mult.