Descoperiți tradițiile bulgărești de Paște în timpul unui sejur în Bansko

   Paștele este cea mai importantă sărbătoare a creștinilor din întreaga lume și, la fel ca în România, în Bulgaria se vopsesc ouă și se pregătesc tot felul se prăjituri tradiționale, există însă și tradiții diferite de ale noastre, pe care le puteți descoperi în timpul unui sejur de Paște în Bansko. În Bulgaria, Paștele este numit Velikden, bulgarii crezând cu tărie în învierea lui Hristos. În Joia Mare, după ce se întorc de la biserică, bulgarii vopsesc ouăle. Ouăle sunt ciocnite înainte de masa din prima zi a Paștelui, iar, capul familiei sparge un ou de pereții bisericii, acesta fiind primul ou mâncat la masa festivă. În Vinerea Mare, fiecare familie cumpără farfurii noi, pentru a lua masa de Paște. De asemenea, există tradiția ca familiile de bulgari să trimită daruri prietenilor turci. Aceste daruri constau în 10-15 ouă roșii și dulciuri. De Paște, în Bulgaria femeile primesc de la bărbații din familie sau de la oaspeți, lalele, narcise și iriși. Un paște tradițional bulgăresc nu poate fi petrecut fără produsele de patiserie tradiționale, numite banitsa. Acestea pot reprezenta un fel principal sau o gustare, banitsa putând fi preparată cu diverse umpluturi, dar cel mai adesea este umplută cu brânză. De pe masa de Paște a bulgarilor nu lipsește kolache, o pâine dulce, împletită. În ea se pun ouăle vopsite, care neapărat trebuie să aibă număr impar. Printre alte preparate tradiționale ce se pun pe masa de Paște în Bulgaria se numără și palachinki, un fel de clătite, baklava, drob de miel și kebab.

 Blagoevgrad Bansko poza

   Asemeni țării noastre, salutul în zilele de Paște este „Hristos a Înviat”, la care se răspunde cu „Adevărat a Înviat”. Cu ocazia acestei sărbători, în întreaga Bulgarie se organizează evenimente festive, astfel încât, dacă ați ales să petreceți Paștele departe de casă, nu veți simți lipsa tradițiilor românești, atmosfera fiind însuflețită de același farmec al miracolului Învierii. La doar câteva minute de centrul orașului veți descoperi Biserica Sfintei Treimi, unde puteți lua parte la slujba de înviere. Biserica este un adevărat simbol al stațiunii, fiind nu doar una dintre cele mai vizitate obiective turistice ale orașului Bansko, ci și una dintre cele mai mari bisericii ale Bulgariei. Până la construirea Catedralei Alexander Nevsky, din Sofia, Sfânta Treime era cel mai mare lăcaș de cult din Bulgaria și din Peninsula Balcanică. Complexul este considerat drept unul dintre cele mai reprezentative realizări ale Renașterii Naționale Bulgare. Complexul este compus din lăcașul de cult propriu-zis, o clopotniță și un zid fortificat. Biserica are trei nave, fiind construită în anul 1835, din dorința lui Lazăr German, un comerciant din Bansko. Deasupra intrării principale, se pot observa o cruce creștină și o semilună, acestea simbolizând toleranța dintre cele două religii. Biserica a fost pictată de unii dintre cei mai importanți artiști plastici ai vremii. Clopotnița este ceva mai nouă, fiind realizată în anul 1850, de către Gligor Doyuv. Aceasta are o înălțime de 30 de metri, fiind considerată un adevărat simbol al orașului. În anul 1866, un ceas a fost dispus pe turnul clopotniței. Ecoul clopotelor acestui lăcaș de cult răsună în întreaga vale. În Bansko există și alte lăcașuri de cult, unde puteți lua parte la Slujba Învierii, precum: Biserica Pirin și Biserica Sfânta Teodora Tyron și Teodora Stratilat.

 Blagoevgrad Bansko poza
 


   În Bansko există și o tradiție care este transmisă din tată în fiu: un joc vechi numit Lomada. Această tradiție este caracteristică Europei de Est. Conform legendei, se crede că acest joc a fost inventat de soldații romani, care, pentru a nu adormi cât timp păzeau trupul lui Iisus, au început să arunce cu pietre. Lomanda se joacă în Bansko încă din cele mai vechi timpuri, până în prezent. Doar bărbații pot lua parte la acest joc, aceștia aruncând cu pietre într-o țintă de lemn. În vremurile străvechi femeile nu aveau voie nici măcar să privească acest joc, însă, în prezent, oricine poate privi cum se desfășoară acest obicei vechi de zeci de secole.

Après ski stațiunea Bansko

Après ski este un termen introdus pentru prima dată în stațiunile montane din Franța, în anul 1950, care în traducere înseamnă după ski și însumează toate activitățile distractive și relaxante care pot fi desfășurate după o zi petrecută pe pârtie. Conform dicționarului Cambridge, termenul de après ski definește activitățile sociale care au loc seara la hotelurile și restaurantele din stațiunile de ski.

Citeste mai mult.

Bansko - Top 10 unități de cazare care dispun de piscină și centre spa

Bansko este cea mai modernă stațiune de ski a Bulgariei. Aici, pe lângă numeroasele facilități privind practicarea sportului alb, atracțiile turistice și localurile din stațiune, veți descoperi și numeroase unități de cazare care dispun de piscine exterioare și centre spa, astfel încât să vă puteți bucura de o ședere cât mai relaxantă și plăcută.

Citeste mai mult.

Petreceți un Revelion alb în Bansko, în cadrul căruia să vă bucurați de schi, distracție și relaxare

 În cazul în care veți alege să petreceți noaptea dintre ani în stațiunea Bansko, cea mai întinsă stațiune de sporturi de iarnă din Balcani, vă veți putea bucura de zăpadă, veți putea schia pe pârtiile de la poalele Munților Pirin, puteți să vă relaxați la centrul SPA al hotelului pentru care ați optat sau puteți să vă distrați în unul dintre cluburile din stațiune.

Citeste mai mult.

Bucurați-vă de un Crăciun de vis în Bansko

 Bansko este una dintre cele mai moderne stațiunii de schi din Bulgaria, fiind o destinație ideală și pentru un sejur de Crăciun. După ce ați petrecut o zi minunată pe pârtie, în Bansko vă veți putea bucura de o cină tradițională.

Citeste mai mult.

Bansko: O selecție a celor mai apreciate hoteluri situate în apropiere de pârtiile de schi

Tot mai mulți turiști români preferă stațiunile montane ale Bulgariei în detrimentul stațiunilor românești. Tarifele mai mici decât cele din România, pârtiile de schi lungi, facilitățile din cadrul unităților de cazare și serviciile SPA sunt doar câteva dintre motivele pentru care românii aleg să schieze în Bulgaria. Cea mai populară stațiune este Bansko, care se bucură de un total de 70 kilometri de pârtii de ski, dar și de un centru istoric încărcat de obiective turistice, incluse în patrimoniul UNESCO. Prin urmare, ne-am gândit să vă oferim câteva sugestii de hoteluri, situate în apropiere de pârtie, care să vă pună la dispoziție și centru SPA.

Citeste mai mult.

Festivaluri, spectacole și alte evenimente care vor face din vacanța în Bansko o experiență memorabilă

Bansko nu este doar o stațiune de schi, ci este un oraș încărcat de istorie cu multiple obiective turistice, unde pe parcursul anului sunt organizate numeroase concursuri, concerte, festivaluri internaționale și alte astfel de evenimente. Festivalul Internațional de Jazz din Bansko este cel mai mare eveniment muzical organizat pe timpul verii pe teritoriul Bulgariei.

Citeste mai mult.

Bansko - bucurați-vă de schi în cea mai modernă stațiune montană a Bulgariei

Bansko este una dintre cele mai moderne staţiuni montane din Bulgaria și destinația preferată a iubitorilor de schi și snowboard. Orașul Bansko este situat la poalele Munților Pirin, în sud-vestul Bulgariei, la 160 km de Sofia. Bansko se bucură de cel mai modern centru de schi al Bulgariei. În ultimii ani au fost investite milioane de euro pentru a moderniza pârtiile de schi de pe teritoriul stațiunii. Nu doar investițiile au făcut stațiunea Bansko atât de apreciată de către turiști, un rol important îl joacă și condițiile meteo.

Citeste mai mult.

Posibilități de petrecere a timpului dacă alegeți să vizitați stațiunea Bansko în timpul verii

Dacă pe timpul iernii Bansko este raiul iubitorilor de schi, stațiunea montană oferă și în extrasezon posibilitatea de a practica diverse sporturi, printre cele mai populare fiind: călăria de munte, ciclism, alpinism şi speologie. De asemenea, doritorii pot juca tenis, baschet, golf, volei şi fotbal, iar pe râurile de pe teritoriul staţiunii se poate practica rafting şi caiac.

Citeste mai mult.

Descoperă farmecul natural al Bulgariei vizitând Parcul Național Pirin

 Parcul Național Pirin este unul dintre cele trei parcuri naționale ale Bulgariei, fiind amplasat în imediata apropiere a stațiunii Bansko. Parcul este situat între văile râurilor Mesta și Struma și are o suprafață de circa 40,356 kilometri pătrați. Parcul a fost înființat în anul 1962, inițial fiind numit Parcul Național Vihren.

Citeste mai mult.