Optați pentru un Paște relaxant și plin de spiritualitate în stațiunea Pamporovo

  Dacă ați ales să petreceți un sejur de Paște în Pamporovo, veți putea organiza drumeții în Munții Rhodopi, aceștia fiind vizitați atât de turiștii străini, cât și de bulgari. Munții Rhodopi se bucură de formațiuni naturale unice și nenumărate atracții. În timp ce descoperiți frumusețile sale, puteți să faceți o oprire la Observatorul Național de Astronomie, situat în Vârful Rozhen. În Munții Rhodopi, veți putea descoperi și Rocile lui Orfeu. Această minune arhitectonică a naturii este situată în Regiunea Smolyan, la circa 900 de metri distanță de pârtiile de schi din Pamporovo. În zonă puteți vizita și Lacurile Smolyan. În trecut, existau 20 de astfel de lacuri, însă, în timp, o parte din ele au secat, astăzi rămânând doar 7.
  Paștele este o perioadă care ne apropie mai mult de Dumnezeu, de aceea credem este potrivit ca pe durata sejurului în Pamporovo să vizitați Mănăstirea Bachkovo. Lăcașul de cult este amplasat în apropiere de stațiune și vă va uimi datorită icoanelor sale vechi și a splendidelor picturi murale. Punctul central a mănăstirii rămâne însă icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. Lăcașul de cult este amplasat pe malul răului Chepelare, fiind împrejmuit de coamele Munților Rhodopi. Aceasta este una dintre cele mai vizitate mănăstiri bulgare, iar în ceea ce privește dimensiunile, arhitectura și valoarea artistică, se situează pe locul doi, după Mănăstirea Rila. Bazele lăcașului de cult au fost puse de către Grigorii Bakuriani și de către fratele acestuia, Abazii. Din acea perioadă se mai păstrează până în prezent doar osuarul, situat la circa 300 de metri de actualul complex monastic. Osuarul este unul dintre principalele puncte de interes ale mănăstirii, impresionând datorită picturii sale murale, care se situează printre cele mai importante lucrări artistice ale Bisericii Ortodoxe din secolele XI-XII. Încă de la înființare, lăcașul de cult a beneficiat de drept de autonomie și autoguvernare, ajungând să dețină teritorii importante. Țarul bulgar Ivan Alexander a fost acela care a sponsorizat ample lucrări de reconstrucție, portretul său putându-se observa și astăzi în partea superioară a osuarului. Mănăstirea a fost distrusă la sfârșitul secolului al XIV-lea, singurul care a rezistat fiind osuarul. Biserica principală a complexului datează din anul 1604, celelalte clădiri ale complexului fiind construite în anul 1601. Pe lângă lăcașul de cult principal,  complexul prezintă și două paraclise, unul închinat Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril și unul închinat Sfântului Nikola. În cadrul complexului puteți vizita și un muzeu, unde sunt păstrate: cărți, obiecte bisericești, turbanul lui Mahomed al II-lea, săbiile lui Frederic Barbarosa, icoane vechi, manuscrise, miniaturi și alte. La 10 kilometri de orașul Pamporovo, în orașul antic Chepelare, turiștii pot vizita Muzeul Speologic Chepelare, unicul astfel de muzeu din Bulgaria.

 Blagoevgrad Bansko poza


  La o distanță de 11 kilometri de Pamporovo, veți descoperi satul Shiroka Luka, o celebră rezervație arhitecturală, etnografică și folclorică. Casele tradiționale specifice zonei Munților Rhodopi sunt situate de-o parte și de alta a râului Shirokoleshka. La începutul lunii martie, aici este organizat unul dintre cele mai mari festivaluri mascate din Bulgaria, festivalul Pesponedelnik. În cazul în care doriți să îmbinați un sejur relaxant de Paște cu o cură, atunci puteți vizita satul Stoykite, renumit pentru ionizarea negativă a aerului. O cură aici va avea efecte pozitive asupra sănătății dumneavoastră și vă va ajuta să vă reîncărcați bateriile, mai ales, dacă treceți prin perioade de surmenaj fizic sau intelectual. Satul este amplasat la 5 kilometri distanță de stațiunea Pamporovo și beneficiază de o arhitectură rustică, foarte bine conservată, motiv pentru care este vizitat de mii de turiști, care doresc să se deconecteze și să petreacă un sejur relaxant în mijlocul naturii.

 Blagoevgrad Bansko poza

   În funcție de data în care se sărbătorește Paștele, s-ar putea ca turiștii să se bucure pe durata sejurului și de schi, deoarece sezonul de schi din Pamporovo se prelungește până la jumătatea lunii aprilie. În orice ce caz, dacă condițiile nu sunt potrivite pentru schi, atunci turiștii se pot bucura de drumeții. Primavara schiatul diferă un pic de cel din timpului sezonului de iarnă, fiind indicat să  schiați dimineața, când temperatura este mai scăzută, pe parcursul zilei zăpada având tendința de a se înmuia. Acest aspect nu trebuie să vă afecteze sejurul, în restul zilei putând să faceți drumeți, putând vizita orașul sau pur și simplu vă puteți relaxa în cadrul unităților de cazare. În Bulgaria, religia dominantă este ortodoxia, astfel încât veți putea lua parte la slujba Învierii. Sărbătorile Pascale sunt un bun prilej de a ne apropia de Dumnezeu, în Pamporovo veți avea șansa să vizitați câteva lăcașuri de cult remarcabile. Biserica Adormirii Maici Domnului este situată în apropiere de Hotel Pamporovo. Lăcașul de cult a fost construit în totalitate din donații, Rusia donând cele 6 clopote. Biserica este deschisă zilnic în intervalul orar 09:00-17:00.

 Blagoevgrad Bansko poza

 

Condiții ski în stațiunea Pamporovo

 Pamporovo este una dintre cele mai importante stațiuni de ski ale Bulgariei. Stațiunea este situată la circa 80 kilometri distanță de orașul Plovdiv. Stațiunea Pamporovo se bucură de un climat blând, cu peste 240 de zile însorite pe an. De altfel, Pamporovo este cea mai însorită stațiune de ski din Bulgaria și chiar și din Balcani. Temperatura medie anuală este de 5,5 grade Celsius. 

Citeste mai mult.

Alegeți să petreceți un Revelion de vis în cea mai însorită stațiune montană a Bulgariei

 Pamporovo este una dintre cele mai fermecătoare stațiuni montane ale Bulgariei, fiind un loc ideal pentru a vă petrece Revelionul, alături de persona iubită, de familie sau de prieteni. În Pamporovo vă puteți bucura de schi, puteți descoperi obiectivele turistice din stațiune sau din împrejurimile acesteia, vă puteți relaxa în cadrul unităților de cazare sau puteți descoperi localurile, care oferă preparate delicioase. Cele mai multe unități de cazare din Pamporovo dispun de centre spa, astfel că, după o zi petrecută pe pârtie, vă puteți relaxa la saună, piscină sau jacuzzi. Toate aceste nu se pot concretiza decât într-un sejur extrem de reușit și relaxant, potrivit după un an istovitor.

Citeste mai mult.

Simțiți-vă răsfățați pe durata sejurului în Pamporovo, optând pentru unități de cazare dotate cu centre spa

Fie că veți alege să vizitați stațiunea Pamporovo în timpul verii, fie că doriți să vă bucurați de schi și alegeți să petreceți un sejur în timpul iernii în această stațiune, cu siguranță ca veți fi încântați să vă bucurați de facilitățile, în materie de sport și agrement, oferite de unitățile de cazare. Veți putea alege dintr-o gamă variată de hoteluri, cea mai mare parte a acestora beneficiind și de centru spa. 

Citeste mai mult.

Schi și alte atracții pentru o vacanță de iarnă în Pamporovo

Pamporovo este cea mai însorită stațiune de schi a Bulgariei, care, datorită pantelor sale blânde este o destinație potrivită pentru chiar și pentru schiorii începători. Aceasta este a doua stațiune montană ca dimensiune de pe teritoriul Bulgariei, pe loc întâi situându-se stațiunea Bansko, însă Pamporovo se situează pe locul întâi în ceea ce privește vechimea. Stațiunea este o locație ideală chiar și pentru cei care nu sunt fani ai sporturilor de iarnă.

Citeste mai mult.

Pamporovo - Activități pentru o vacanță de vară reușită

Pamporovo este o cunoscută stațiune montană din Bulgaria, situată în Munții Rodopi, unde, pe lângă faptul că vă puteți petrece vacanțe de iarnă minunate, vă puteți bucura și de sejururi estivale. Turiștii care aleg să petreacă un sejur în timpul verii în această stațiune se vor putea bucura de excursii în cuplu, cu grupul de prieteni sau în familie, de echitație și admirarea peisajului maiestos din Munții Rodopi, pescuit și alte astfel de activități relaxante.

Citeste mai mult.