Nessebar este unul dintre cele mai vechi orașe ale Europei, având peste 3000 de ani vechime, iar de 27 de ani se află în patrimoniul UNESCO. Datorită acestui aspect, orașul este înțesat de clădiri vechi care îi oferă un farmec aparte, reușind să-și transpună vizitatorii într-o epocă de mult apusă. Aflându-se succesiv sub diferite ocupații, Nessebar se bucură de o arhitectură variată. Unul dintre simbolurile orașului vechi din Nessebar este Moara de Vânt, amplasată în portul orașului. Aceasta a fost construită în perioada Renașterii, pe bazele de piatră a unei bisericii bizantine. Moare prezintă trei niveluri, la primul nivel se depozita făina, al doilea etaj era folosit ca spațiu locativ pentru familia morarului, iar la ultimul nivel, erau depozitate uneltele necesare în activitatea de morărit. Fiind amplasată în port, în calea vânturilor care suflau dinspre mare, moara era în permanență stare de funcționare. Moara de vânt este o dovadă vie a faptului că Nessebar a fost un important centru comercial la malul Mării Negre. La 80 de metri de mal, veți putea admira Zidul de Vest al orașului. Fortificația datează din perioada bizantină, când orașul era o adevărată fortăreață, înconjurată de ziduri puternice. Primii care s-au gândit că orașul ar putea fi mai sigur dacă este fortificat au fost tracii, mai apoi, grecii au preluat ideea înaintașilor lor și au construit de jur împrejurul orașului ziduri imense. Din păcate, doar o mică parte a acestora s-au păstrat până în zilele noastre. Ruinele acestor fortificații măsoară circa 100 de metri lungime și 8 metri înălțime. În apropierea orașului, pe fundul mării a fost descoperită o colecție numismatică impresionantă. Conform legendei, locuitorii orașului s-ar fi temut atât de mult de invadatori încât și-au îngropat avuțiile în mare.
La intrarea în oraș veți descoperi un Muzeu de Arheologie, care prezintă publicului larg exponante de reală valoare. O vizită a acestuia o să vă ajute să vă familiarizați cu istoria îndelungată a orașului Nessebar și vă va dezvălui o altă perspectivă asupra acestuia. Orașul se bucură de un mare număr de biserici, în trecut fiind centru Episcopal. Acestea vă vor impresiona cu siguranță datorită arhitecturii lor. Multe dintre ele, în prezent, au fost transformate în muzee. Unul dintre cele mai spectaculoase lăcașuri de cult din Nessebar este Biserica Hristos Pantocrator. Biserica datează din secolul al XIII-lea și este destul de bine conservată, totuși, cu trecerea timpului, o parte a peretelui și un fragment al cupolei au fost distruse. Zidurile exterioare sunt ornamentate cu arcuri de cerc și cu decorațiunii în relief. Biserica Sf. Ioan Botezătorul este ceva mai veche, fiind construită în secolul al X-lea. Lăcașul de cult a fost construit din pietre de rău, într-un stil arhitectural specific perioadei bizantine timpurii. Deși are dimensiuni destul de reduse, datorită materialelor din care este confecționată, biserica crează o iluzie optică, dând impresia că este mult mai masivă. În exterior se mai păstrează câteva fresce originale, din secolul al XIV-lea. Biserica Sfânta Parascheva a fost construită între secolele XIII-XIV, având pereții din cărămidă și piatră. Ceea care atrage atenția turiștilor este fațada bisericii, care este ornată cu elemente geometrice și simboluri creștine timpurii, precum peștele, soarele și crucile. Biserica Sf. Ștefan trece ca fiind cea mai frumoasă biserică din oraș. A fost construită la începutul secolului al XI-lea, iar cu trecerea timpului a fost reconsolidată și extinsă. În interior, puteți admira peste 1000 de picturi originale și un iconostas ce datează din perioada secolului al XV-lea. Lăcașul de cult este înconjurat de o curte exterioară la fel de impresionantă, aici fiind dispuse numeroase vestigii ce datează din perioada greacă și romană.
Nu este însă necesar să vizitați toate aceste obiective turistice ca să rămâneți fermecați de orașul Nessebar. Este suficientă și o plimbare pe străduțele pietruite și înguste ale orașului, Nessebar fiind în întregime un muzeu istoric în aer liber. Orașul are o arhitectură aparte, pe teritoriul său fiind amplasate peste 100 de clădiri ce datează din Perioada Renașterii Bulgare. Locuințele din Nessebar uimesc și datorită amplasării lor, suprafața de la etaj fiind mai mare decât suprafața parterului. S-a recurs la o astfel de arhitectură, deoarece impozitul perceput pentru construcție se calcula în funcție de suprafața de teren pe care era amplasată clădirea.